home / werking

Werking


"De basis van het adviessysteem is de software, het programma, wat op de p.c. van de individuele gebruiker draait. In het programma geeft de teler voor het seizoen aan waar hij aardappelen teelt en op welke percelen.
Verder moet opgegeven worden welk ras het betreft i.v.m. vatbaarheid voor Phytophthora Infestans, het teeltdoel, voor pootgoed of consumptie en de grondsoort.

Als de aardappelen in het voorjaar boven de grond komen moet de opkomstdatum ingegeven worden; belangrijk, want vanaf opkomst is de plant onbeschermd tegen de sporen van de Phytophthoraschimmel.
Vanaf dat moment spelen de weersomstandigheden een grote rol. De weerpaal staat in het aardappelgewas en meet ieder uur de gemiddelde temperatuur in het gewas alsmede de Relatieve Vochtigheid, verder ook de windsnelheid, de hoeveelheid regen en de bodemtemperatuur, allemaal van belang om de infectiekansen te berekenen.

De geregistreerde gegevens van de weerpaal worden in het seizoen vanaf 5 uur 's morgens tot 22 uur 's avonds elk uur uitgelezen door de maker van de software, Opticrop.
Opticrop zet de uitgelezen gegevens elk uur in de elektronische postbus van de individuele gebruiker. Naast deze gegevens komt ook, zo vaak als noodzakelijk ververst, de regionale weersverwachting in ons geval van Meteo Consult in diezelfde postbus.
De weersverwachting is behoorlijk gedetailleerd; de prognoses worden in perioden van drie uur gemaakt 5 dagen vooruit. De verwachtingen betreffen vooral hoeveelheid neerslag, veel of weinig wind, welke temperatuur op 1.5 meter, de R.V., en het drogend vermogen van de lucht.

Aan de hand van een aantal factoren wordt het tijdstip van de eerste bespuiting vastgesteld en uitgevoerd.
Die bespuiting wordt ingevoerd in het programma op de computer samen met het tijdstip van de bespuiting en het gebruikte middel met de toegepaste concentratie. Vanaf dat moment gaat de computer rekenen wanneer de volgende bespuiting uitgevoerd moet worden.

De gebruiker maakt, tegenwoordig via internet, contact met deze postbus en "leest"de gegevens en het voorspelde weer in. In het programma moet de gebruiker aangeven hoe de groei de afgelopen tijd geweest is alsmede of er in de buurt Phytophthora geconstateerd is.
Het programma kent de datum en tijdstip van de laatste bespuiting. De weerpaal heeft het weer wat geweest is gemeten; samen met het voorspelde weer kan de computer een advies genereren.
Dat kan zijn: wachten, het gewas is nog voldoende beschermd of er wordt geen gevaarlijk weer verwacht, meestal volgt dan; morgen weer een advies vragen.
Het advies kan ook zijn vandaag spuiten met een preventief middel of vandaag spuiten met een curatief middel.
Sponsors

Aviko Potato
Agri Consult De Fouw
Sponsor worden?
Nedato
Rabobank


Sitemap | Disclaimer Meten is weten nieuws feed


Endless webdesign